Публикувано на: чт, окт. 19th, 2017

Роберт Калиняк: Много полезна и много инспирираща е дейността, която осъществявате по границата

Словашкият министър на вътрешните работи бе на посещение у нас по покана на колегата си Валентин Радев
Обсъдихме няколко теми, които ще бъдат поставени на европейското председателство, заяви вътрешният министър след срещата със словашкия си колега. Министър Радев го е запознал с приоритетите на страната ни във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, с предприеманите мерки за обезпечаване на сигурността на гостите, които ще пристигнат в страната ни, както и със ситуацията по границата. Радев е благодарил на Калиняк за това, че страната му и лично той подкрепят приемането на България в Шенген, както и за споделените опит и добри практики по време на Словашкото председателство.
Тъй като дълги години съм министър, мога да проследя пътя, който изминахте. С това, което МВР направи през тези години и сега, под ръководството на министър Валентин Радев, аз съм убеден, че България е изключително добре подготвена за своето председателство, заяви Роберт Калиняк. Убеден съм, че с влизането в Шенген няма да спечелят само гражданите на България, но ЕС и Шенгенското пространство ще получат една много по-голяма сигурност, и като сила, и като обем. И това е поводът, по който Европейската комисия постави този въпрос като свой приоритет. България има два интерактивни подхода – връзката между техническата подготовка и човешкия фактор, добрите контакти с граничните власти на съседните страни и централизираното управление на границата. Ако и други държави прилагаха този модел, въобще не бихме говорили за миграционна криза.
Много полезна и много инспирираща е дейността, която осъществявате по границата – даде своята оценка министърът на вътрешните работи на Словакия. Той посети Националния координационен център на Гранична полиция, където се запозна със създадената организация на работа и системите за наблюдение и контрол на зелена граница, ГКПП и териториалното море на Република България.

Коментари