Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

Путин се обади на Тръмп, благодари му за предотвратен терористичен акт

„Президентът на Русия Владимир Путин се обади на президента Доналд Тръмп днес, за да му благодари за изпреварващата информация, дадена от американски разузнавателни агенции на Русия за голям терористичен заговор в Санкт Петербург“, се казва в декларация на Белия дом“, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

Белият дом потвърди, че американското разузнаване е дало информация на Русия за предотвратяване на терористичен заговор в Санкт Петербург и това е дало възможност на Москва да предотврати нападение, в което е можело да загинат много хора, обявиха от Белия дом. „Президентът Тръмп е заявил, че той и цялата разузнавателна общност в САЩ се радват на оказаната помощ на Москва в борбата с терористите, които са готвели взривове в Казанския събор и на други оживени места, се посочва в декларацията, цитирана от ТАСС.

 

На 15 декември Руската Федерална служба за сигурност обяви, че е предотвратила терористичен акт на групировката „Ислямска държава“ в Санкт Петербург. През последните два дни са били арестувани 7 души, съпричастни към заговора. Конфискувани са голямо количество експлозиви, автомати и екстремистка литература. Атаката е била насрочена за събота (16 декември) на място с голямо струпване на хора.

 

По-рано миналата седмица началникът на Федералната служба Александър Бортников съобщи, че службите са на крак, за да предотвратят нападения на завръщащи се от Сирия джихадисти в навечерието на президентските избори в Русия и световното първенство по футбол.

Коментари

Автор

-