Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

Павлова се изгуби в пиара между мокетите в НДК и вота на недоверие на БСП

В НДК днес се проведе обиколка за журналисти, които трябваше да останат смаяни от извършения за 45 милиона лева ремонт. Турът бе организиран от министър Лиляна Павлова и в него участваха културният министър Боил Банов, журналисти, шефът на НДК и представители на властта.
На резонния въпрос за вота на недоверие за бедността и корупцията, който БСП ще внасят в първите дни на Председателството, министър Лиляна Павлова избяга от политически отговор и не обясни репликата на колегата си Цецка Цачева от днес, че парламентът бламира правителството за антикорупционния закон. Неудобството, с което Павлова се измъкна от отговор, показва, че правителството е в конфузна ситуация с антикорупционния закон 13 дни преди началото на Председателството. България е единствената страна в ЕС без такъв закон, а днес ресорният правосъден министър Цачева призна в ефир, че процесът е в задъдена улица и законът се бламира от парламент, в който мнозинството е именно на ГЕРБ.
Вотът на недоверие ще бъде внесен 17 дни след началото на Председателството, от БСП, именно по темата корупция в България, а Патриотичният фронт, който уж е част от уравляващата коалиция, гласува в петък скандални текстове от закона, които пращат гражданите на съд при „непотвърдени“ сигнали, като ги гласува заедно с БСП и ДПС. Павлова излезе от неудобното полжение с общи фрази, че не е притеснена за вота на недоверие и че опозицията си имала нейното право да го внася, като предпочете да обясни за мокетите и таваните на ремонтирания след месеци скандали НДК, а не поведението на коалиционните си партьнори от Обединените атриоти, към които самата Павлова знае, че има неласкави нагласите на европейските лидери за това, че са част от кабинета на ГЕРБ.
Информацията по време на обиколката се съсредоточи в статистиката, която би могла да бъде дадена от всеки редови служител на НДК с технически функции: че ще има 250 събития у нас в НДК по Европредседателството, че са отстранени два теча в зона, непредвидена за ремонт, че се работело денонощно и че щяло да има обособена зала за пушене за евролидерите и отливка на лъв на входа.
Новите мокети, настилки, тавани и техническо обрудване по различните зали бяха по-интересни за министър Павлова от вота на недоверие, което доказва, че ГЕРБ ще бъдат държани в засада по политически теми и с подобни инструменти по време на цялото председателство – не само от БСП, но и от ДПС и Обединените патриоти.
Павлова настоятелно повтаряше, че на евролидерите ще се представят най-модерните и уникални помещения.
Културният министър Банов, на когото след сакндала с Боршош НДК бе делегиран за отговорност, добави, че в Европа в момента няма по-модерен конгресен център с уникална по рода си система за сигурност. Правят се обучения по мерките за сигурност. Ще се влиза със специални баджове с кодове за достъп до различните зони, стана ясно още.
Журналистите, отразяващи Председателството, ще разполагат с две зали за работа. В основната зала за пресконференции има 260 работни места, а отделно е обособено помещение за пушене на евролидерите. Вход А6 ще е официалният за всички ВИП гости.
Монтирана е стена за снимки на ръкостискания за евролидерите, изброяваха министрите. И за демонстрация на лидерство двамата се снимаха пред стената.

Коментари

Автор

-