Публикувано на: ср, Дек. 20th, 2017

Министерство търси решение за пазара на ток на борсата чрез ЕК

Министерството на енергетиката съобщи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще разговаря с Европейската комисия за промяна в ангажиментите на държавните енергийни дружества да предоставят енергия за търговия на платформата.

Причина за искането към Европейската комисия е изявлението на представители на държавните енергийни дружества, енергийния регулатор, търговци на електроенергия, работодателски организации и синдикати, кото се фокусират върху неясните мотиви за очакваното поскъпване на тока за индустриалните предприятия. Те се оплакаха от недостатъчен контрол при сделките на енергийната борса.

Според министерството искането към Европейската комисия е продиктувано от извършените промени в Закона за енергетиката. Те предвиждат от 1 януари 2018 г. цялото количество електроенергия извън регулирания пазар да се търгува на борсата. А целта на обсъждането е било да се намерят решения, които да не водят до очакваното от 1 февруари поскъпване на тока за заводите.

Министерството цитира данни на участници в пазара, сочещи, че недостигът на пикова енергия е причина за повишаване на цените, но от НЕК съобщават, че от предлаганите от тях количества ежедневно остават непродадени между 50 и 300 мегавата.

Министерството на енергетиката обясняват, че една от мерките за нормализиране на ситуацията е да се поиска от ЕК разрешение електроенергията, предлагана от държавните енергийни дружества на борсата, да се търгува и на платформата за дългосрочни договори.

На сигналите на различни организации, че контролът върху сделките на борсата не е достатъчен и позволява спекулативни сделки от ведомството предлагат енергийният регулатор да излезе с предписание към борсата за промяна в механизма, по който се сключват сделките на екрана за непрекъсната търговия на борсата, което е с цел повишаване на прозрачността на пазара и минимизиране на риска от манипулации.

 

Коментари

Автор

-